Dorothe Lange’nin Gazap Üzümleri

Dorothea Lange, 1895-1965 yılları arasında yaşamış olan Amerikalı gazeteci ve fotoğrafçıdır. 1895 yılında New Jersey’de doğan Dorothea Lange, henüz 7 yaşındayken Çocuk Felci geçirmiş ve bununla birlikte ayağında topallama oluşmuştur. Kendisi çocukken geçirdiği bu hastalık için şunları söylemiştir: “Beni biçimlendirdi, yönlendirdi, öğretti, yardım etti ve küçük düşürdü. Hiç bir zaman üstesinden gelemedim, onun gücünün ve iktidarının farkındaydım.” California Güzel Sanatlar Akademisi’nde eğitim verdiği sırada öğrencilerine verdiği ödev için kendi örneğini gösterir. Bu örnek ise kendisinin felçli olduğu sırada çekmiş olduğu ayağının fotoğrafıdır.

Untitled (Lange’s Foot) Berkeley, Circa 1957

Öğrencileriyle paylaşmış olduğu bu fotoğraf sonrası: “Tüm bu fotoğraflara baktıktan sonra, başkalarının yaşadığı yerlere ve kalplerine baktıktan sonra, bizim yaşadığımız yer ve kalbimiz aynı kalmamalı.” sözlerini dile getirmiştir.Lange, bunun dışında birçok ayak fotoğrafı çekmiştir. Bu ayak fotoğrafları Lange için kişinin kim olduğunu göstergesi,bir kilittir aslında. Bazen ağır işçiliğin izleri, bazen yoksulluğun ağırlığı en çokta vücut ve ruh yorgunluğunu anlatabilmek için bu yöntemi kullanmıştır.

DIŞLANMIŞ İNSANLARIN FOTOĞRAFÇISI

Genellikle evsiz barksız, işsiz, dışlanmış insanların fotoğraflamıştır. Bu çekim tarzı o dönem için oldukça yenilikçi bir tavır olarak görülmektedir. Çünkü kentli ve eğitimli bir kadın daha önce böyle bir işe hiç kalkışmamıştır. Takındığı tek yenilikçi tavır bu fotoğraflar değildi. Diğer bir cesurca hareketi ise o yıllarda çoğu kişinin yapmaya cesaret edemeyeceği şekilde siyahi insanları da fotoğraflamıştır. Lange, sadece “gerçek” yani beyaz Amerikan vatandaşlarını değil siyahilerinde fotoğrafını çekmiştir.

Man in Greenville, Mississippi Dorothea Lange, 1936

Kendisinin bu davranışı ise 1930’lu yıllar için oldukça cesur ve yenilikçi bir adımdır. Lange’den öncesine kadar siyahi vatandaşlar genellikle asıl konunun içerisindeki ikincil bir nesne veya bir obje gibi tasvir edilmekteydiler. Ancak Lange, bir konudan da öte bir özneye bakarcasına objektifini doğrudan onlara yöneltmiştir. Bu şekilde siyah ırka ifade özgürlüğü de kazandırmayı başarmıştır. Ayrıca Lange’nin bu cesur atılımıyla birlikte bu durum değişmeye ve başka fotoğrafçılara ilham olmaya başlamıştır.

“Portre, bir insanın diğerine nasıl yaklaşması gerektiğine dair bir derstir”

Dorethea Lange’in Büyük Buhran sırasında çekmiş olduğu fotoğraflarda aile ve hayatta kalmayı içeren fotoğrafları oldukça önemlidir.

Cordele, Alabama yakınlarındaki terebentin işçisinin ailesi. Babanın maaşı günde bir dolar. 1936   

Lange, hayatının büyük bölümünü insanların yaşamlarını ve sorunlarını topluma duyurmak adına kamerasını kullanmaya ve farklı pozlar çekmeye adamıştır. Günümüzde bile çekmiş olduğu fotoğraflar dünya fotoğraf tarinin enleri arasında yer almaktadır. Wayne Miller’ın: “Fiziksel olarak ufak tefek ve narin biri olmakla birlikte, çelikten yapılmış bir devdi o.” şeklinde bahsettiği bu önemli kadın 1965 yılında 70 yaşında iken uzun süre mücadele ettiği kansere yenik düşmüş ve ardında birçok önemli eser bırakmıştır. Ölümünden üç ay sonra, New York City’deki Modern Sanat Müzesi çalışmalarının bir retrospektifini düzenlemiştir.

İSKEMLE YAZI EKİBİ

Yayımlayan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir