PEAU NOİRE MASQUES BLANCS*

“Kendimi bir gün dünyada buldum ve kendime tek bir hak tanıdım: ötekinden insanca bir davranış isteme hakkı.”

İbrahim Frantz Fanon, doktora tezi olarak yazdığı fakat üniversitesi tarafından kabul edilmeyen “Siyah Deri Beyaz Maskeler” kitabının gayesini ve yöntemini şöyle dile getiriyor; “Amacımız koyu tenli insanı kendinden kurtarmak, daha azı değil. Ağır ağır ilerleyeceğiz, çünkü karşımızda iki taraf var: beyaz ile siyah. İnatla iki metafiziği sorgulayıp ikisinin de fazlasıyla yıkıcı olduğunu göreceğiz.” Martinik doğumlu Fransız psikiyatr ve siyaset felsefecisi, siyah derili insanların neden beyaz maskesi takmaya mecbur bırakıldığını psikolojik temelde sorguladığı kitapta beyazın beyazlığa ve siyahın ise siyahlığa hapsedildiğini belirtir.  Otuz altı yaşında lösemiden hayatını kaybedene kadar kolonileştirme karşıtı ve pan-afrika destekçisi çalışmalarına devam eder.

“PEAU NOİRE MASQUES BLANCS*” okumaya devam et

katharsis-veya-terafi

KATHARSİS VEYA TERAPİ

Kendinizin psikoloğu olmak istediğiniz anlar vardır. Yaşadığınız olayları, dertlerinizi kendinize anlatıp daha sonra tavsiyeler vermeyi henüz denemediyseniz lütfen denemeyin, henüz. Zihinsel ve duygusal rahatlamaya yardımcı olacak eylemleri pratiğe dökmek adına bir arınma yolu deneyeceğiz. Acı veren semptomları, normal dışı davranışları azaltmayı sağlayan ve Türkçeye arınma olarak tercüme edilen bir ruh-çözümsel araç; katharsis. Katharsis’in psikolojideki işlevsel hali katartik metot aynı zamanda bir terapi şeklidir.

“KATHARSİS VEYA TERAPİ” okumaya devam et

HAPİSHANENİN DOĞUŞU VE YILMAZ GÜNEY FİLMLERİNDE PANOPTİKON

Özet

Hapishanenin Doğuşu adlı kitap 1975 yılında Michel Foucault tarafından kaleme alınmıştır. Kitap genel hatlarıyla bizlere hapishane olgusunun neden var olduğu, insanları tımar etmenin neden gerektiği, cezalandırılma sisteminin geçmiş dönemlere kıyasla nasıl değiştiğini göstermektedir. Benim bu yazıda incelemeye çalışacağım şey ise Türk yönetmen Yılmaz Güney’in Duvar filminde Foucault’un hapishane algısına nasıl bir yorum getirdiği ve sistemi neler üzerinde eleştirmeye çalıştığının bir tespiti olacaktır.

 

“HAPİSHANENİN DOĞUŞU VE YILMAZ GÜNEY FİLMLERİNDE PANOPTİKON” okumaya devam et