Tüm dünyadaki eylemlerin ortak sesi olan Leve Palestina şarkısının yazarı Totari, Siyonist propagandanın Batı’da güçlü olduğunu belirterek buna karşı müzikle gerçekleri anlattıklarını söyledi.
İşgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik katliamlarını protesto etmek için dünyanın dört bir yanından insanlar sokağa döküldü. Amerika’dan Endonezya’ya, Türkiye’den İrlanda’ya kadar gerçekleşen eylemlerde milyonlarca kişinin söylediği ortak şey Leve Palestina şarkısı oldu. Direnişin sembolü haline gelen şarkının yazarı, Kofia grubunun kurucusu İsveç’te yaşayan Filistinli George Totari, Diriliş Postası’na konuştu.
Bize insan olmadığımızı göstermeye çalıştılar
1946 yılında işgal altındaki Nasıra’da doğduğunu ve 1967 yılına dek burada yaşadığını belirten Totari, “Nasıra askeri bir bölgeydi. Adeta hapishane gibiydi. Ne zaman Nasıra’dan ayrılmak istesek, Hayfa’ya gitmek için askeri izin almamız gerekiyordu. Sadece askeri değil, sosyal ve kültürel olarak da farklı türden işgaller yaşadık. Bize insan olmadığımızı, aptal olduğumuzu, onların zeki olduğunu göstermeye çalıştıkları çok zor koşullarda yaşadık.” dedi.
Batı Siyonist propagandanın elinde
İsrail’in propaganda gücünün yüksek olduğunu vurgulayan Totari, “1967 yılında İsveç’e geldim. İsveç’te bana Filistin’in bir çöl olduğunu, Filistinlilerin olmadığını, Arapların İsrail’in geliştiğini görünce oraya gelmek istediğini söylediler. Biz, İsveçlilere Filistin hakkındaki gerçekleri anlattığımızda inanmıyorlar çünkü Siyonist propaganda çok güçlü. Bize değil İsraillilere güveniyorlar. Batılı hükümetlerde de durum aynı. İsveç’e geldiğimde bir profesör bana ‘Müslüman mısın, Hıristiyan mı?’ diye sordu. Hıristiyan olduğumu söyledim O da ‘Arap değilsin.’ dedi. Onlara diyorum ki, Müslümanlar bizim dostumuzdur. Bizler kardeşiz ve aynı ailedeniz, beraber yaşıyoruz. Siz neden bahsediyorsunuz?” ifadelerini kullandı.
“Neden popüler olduğunu bilmiyorum”
Tüm dünyada yankılanan şarkıları hakkında konuşan Totari, “Benim şarkılarım genellikle Filistin’deki katliamlar ve zulümler üzerinedir. Leve Palestine de böyle bir şarkı, düşmanımızla savaştığımızı, onlara topraklarımızdan çıkmayacağımızı anlatıyor. İsrail’in Gazze’ye saldırmasından sonra dünya çapında tekrar ünlü oldu. İnsanlar bana bu şarkının neden bir anda bu kadar popüler olduğunu soruyorlar ama bilmiyorum, insanlar beğendi ve yayıldı.” şeklinde konuştu.
Gazze’dekiler benim ailem
Filistin’in çok zengin müzik ve sanat kültürü olduğunun altını çizen George Totari, “Filistin’in kültürü sadece sanattan ve diğer dallardan da ibaret değil. Filistin kültürü demek orada yaşayan kadınlar çocuklar demek. İsrail sadece orada insanları öldürmüyor binlerce yıllık kültürü, ruhu da öldürüyor.” dedi. Gazze’de yaşanan katliamlara ilişkin, “Neler hissettiğimi soruyorlar. Gazzedekiler benim annem, babam, kardeşim ne hissedebilirim?” ifadelerini kullanan Totari, Filistin’de beraber yaşama kültürünün olduğunu söyledi.
Diriliş Postası
Yayımlayan