UÇAN “HALI” DEĞİL “HAFIZA”

Ankara Ulus’ta 21 yıldır halıcılık yapan Satılmış Sütçüoğlu, bir zamanlar Anadolu’da eski yaşam tarzımızın bir parçası olan, şimdilerde ise “vintage” grubuna giren halılar hakkında İskemle Sanat’a konuştu.

Osmanlı döneminde Sultan Abdülmecit’in emriyle 1844’te “Hereke Halı Tezgâhları” kuruluyor.  Cumhuriyet dönemine gelindiğinde Isparta’da kurulan “Sümer Halı Fabrikası” ile halı üretiminde büyük bir aşama kaydediliyor. Bir zamanlar Anadolu halkının geçim kaynağı olan halıcılık, şimdi ise unutulmaya yüz tutmuş durumda.

 

“HER BİR DESENİN BİR ANLAMI VAR”

Eşiyle beraber halı tamiri yapan Satılmış Sütçüoğlu, “Görmüş olduğunuz halıların üstündeki her bir desenin bir anlamı var.  Van halısında farklı desenler, Uşak halısında farklı desenler, Yörüklerin halılarında farklı desenler, anlamlar var.  Her bir halıda ayrı bir kimlik, ayrı bir anlam, ayrı bir kültür yatıyor.”dedi.

“AMERİKALI MÜŞTERİLERİM BÜYÜK İLGİ DUYUYOR”

Mesleğin ilk zamanlarında Antalya’da halıcılık yaptığını söyleyen Sütçüoğlu, “21 yıldır halıcılık yapıyorum. Van’dan, Uşak’tan, Yörüklerden halıları alıp, dükkânımda satıyorum. Benim asıl mesleğim terziliktir. Arkadaşımın yanında halı tamir etmeyi öğrendim. Sonrasında bu işe verdim kendimi. Hanımımla beraber tamir olacak halılardan parçalar toplayıp çanta, cüzdan, kırlent dikiyoruz. Ve bunları satıyoruz. Halı parçalarından yaptığımız bu büyük çoraplara Amerikalı müşterilerim büyük ilgi duyuyor. Christmas yaklaşınca Amerikalılar dekor olarak alıyor.” ifadelerini kullandı.

MUSTAFA AKPINAR

Yayımlayan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir