UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ MESLEK: BEŞİKÇİLİK

Hayatımızı kolaylaştıran teknolojik gelişmeler eskinin yerini almakla beraber “önce insan” merkezli yaşamdan “önce eşya” merkezli bir yaşama bizleri sürükledi. Bir zamanlar büyük rağbet gören önemli meslekler şimdi ise unutulmaya yüz tutmuş durumda. Unutulmaya yüz tutan beşikçilik mesleğini icra eden Hacı Salih Özşahin, İskemle Sanat’a konuştu.

“ZANAATIMIZIN DEVAM ETMESİNİ İSTİYORUM”

Beşikçilik mesleğini üçüncü kuşak olarak devam ettirdiğini belirten Samsun Çarşambalı Hacı Salih Özşahin, “ Zanaatımızın devam etmesini istiyorum ama çocuklarımız okumayı tercih ederse yapabileceğimiz bir şey yok. Dedem bu mesleği Çarşamba’da ailemiz arasında ilk başlatan kişi olarak biliyoruz. Bizim bildiğimiz beşik üretimini üç kuşaktır yaptığımız. İlk dedemi biliyoruz ama üç kuşaktan fazla da olabilir. Dedem beşik, çaput, sallama yayık, öküz arabası tekerleği, süpürge üretir satardı. Daha sonra babam da dedemi göre göre o da aynı mesleği devam ettirdi. Şu an ben devam ediyorum bu mesleğe. Fakat ben üretmiyorum, Çarşamba Akkuzulu köyünde 6-7 hane kaldık. Onlar üretiyor boş zamanlarında ben onlardan alıyorum.” dedi.

“TAHTA BEŞİĞE OLAN İLGİ AZALDI”

Çarşamba’da her köyün çeşitli zanaatlarla uğraştığını söyleyen Özşahin, “Mesela Akkuzulu köyü beşikçilikle, Oymalı köyü tohum satmakla, Alibeyli köyü süpürge yapmakla uğraşır. Biz Akkuzulu köy halkının ürettiği, el emeği göz nuru olan beşikleri alırız ve burada Çarşamba merkezde dükkânımızda satarız. Dedem ve babam zamanından bu milenyum çağına kadar satışlarımızı iyi ve güzeldi. Şimdi ise satışlarımız oldukça düşük. Yaz olduğu vakit şehir dışından gelenler satışlarımızı arttırıyor. Fakat karyola tipi beşikler gibi alternatifler çoğaldıkça tahta beşikler unutulmaya yüz tuttu. Traktör çıkınca öküz arabası tekerleği yapmayı bıraktık. Daha sonra yayık yapmayı bıraktık doksanlı yıllarda. Beşik, haftada bir ya satıyoruz ya satmıyoruz. Dedemin zamanında köyümüzde 60-70 hane vardı. Şimdi 6-7 hane ya kaldı ya kalmadı. Şehirleşmeyle beraber köylerimiz boşaldı. Tahta beşiğe olan ilgi azaldı. Talepler düştüğü için şimdi çiftçilikle uğraşan köylüler, yağmurlu zamanlarda, boş kaldıkça yapıyor bu işi. Tahta beşiğe talep çok olsa ustalar işine elbette geri döner.” şeklinde konuştu.

MUSTAFA AKPINAR

Yayımlayan

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir